Workshop Vilten

Willen jullie vilten? Op nog geen 2 km afstand van onze accommodatie Accommodatie Kieftenburg (http://www.accommodatiekieftenburg.nl)  kunnen mensen een workshop vilten volgen bij Angreth Groot Zij heeft in 2016 ontdekt wat een geweldige wol onze Texelse schapen produceren. Schapen die worden gehouden onder goede omstandigheden zijn gezond en produceren mooie, sterke wol.  Wol heeft veel goede eigenschappen. Het is  vuil- en waterafstotend, isolerend, brandwerend, heeft invloed op de akoestiek in een ruimte. En je kunt er leuke dingen mee doen, zoals spinnen en vilten.

Hun Texelaars (schapen van het Texelse ras) worden in mei/juni geschoren. Ze proberen zoveel mogelijk diversiteit in de kleur van de vachten te krijgen door hier het fokprogramma op te richten. De kudde bestaat uit witte, bruine en blauwe Texelaars.  De wol wordt niet geverfd; ze werkt met de natuurlijke tinten bruin, wit en grijs. De ruwe vachten worden door haar gekaard en met deze gekaarde wol maakt ze vervolgens voorwerpen. Deze voorwerpen zijn vaak 3D gevilt, om een mal, zodat het één geheel is. Indien er toch iets moet worden bevestigd gebeurt dit handmatig.
Verder gebruikt ze zo veel mogelijk natuurlijke materialen zoals hout, leer of sisaltouw.

Haar geproduceerde voorwerpen zijn te koop in haar Wolwinkel aan huis. Ze maakt met veel plezier in opdracht, naar jouw smaak en wens. Maar nog leuker is het om zelf te komen vilten tijdens een workshop.

Tijdens een workshop vilten we met de ongewassen wol. Vilten doe je met warm water en groene zeep, dus de wol wordt dan vanzelf gewassen. Aangezien het een natuurproduct is, rechtstreeks van het schaap, kan er hier en daar nog een strootje of grasje inzitten. Dit is juist de charme van een eigen gemaakt wollen voorwerp. Evenals de imperfectie. . . Je maakt een uniek exemplaar! Laat je verrassen door het eindresultaat. Het wordt soms anders dan je verwachtte maar dat is juist zo leuk. Elke vacht is weer anders maar ze zijn allemaal mooi.

Voor meer informatie, zie Wolidee (http://www.wolidee.nl)

wolidee wolidee
wolidee 2 wolidee 2
Wolidee 1 Wolidee 1